Csapatkonfliktusok kezelése

Gyorstalpaló vezetőknek és projektmenedzsereknek

Egy csapat működésének természetes velejárója a konfliktus. A csapat vezetője számára mégis aggasztó lehet, ha nem tudja, mit kezdjen a konfliktussal. A konfliktusról úgy általában sokat lehetne írni, de ebben a bejegyzésben arra törekszem, hogy néhány gyorsan megvalósítható tippet osszak meg veletek a csapatműködéssel és a csapaton belül keletkező konfliktusok megoldásával kapcsolatban.

Általánosságban elmondható, hogy vezetőként kétféle irányba terelhetjük csapatunk konfliktusait: vagy megszüntetjük a konfliktust, mert nem egészséges, nem segíti elő az együttműködést, vagy – bármennyire meglepő is – segítjük a konfliktus kibontakozását, mert ezzel elősegítjük a csapat továbblépését, fejlődését. A konfliktus tehát lehet romboló vagy építő jellegű.

A csapatban kialakuló konfliktust akkor kell megszüntetni, ha
– az egymás iránti tisztelet forog veszélyben (például elveszni látszik a csapattársak, a beszállítók, az ügyfelek iránti tisztelet);
– a fejlődés útjában áll.

A konfliktus kibontakozását akkor érdemes elősegíteni, ha
– szeretnénk egy alapproblémát megoldani, és ehhez a konfliktuson keresztül vezet az út;
– jobb eredményeket szeretnénk elérni, hiszen ha magunk mögött hagyunk egy sikeresen kezelt konfliktust, az sikerélményt és erőt ad ahhoz, hogy újult erővel folytassuk a munkát és bátrabban kezeljük az újabbakat.

Lássuk, mi segíthet hát egy vezetőnek a csapatkonfliktusok kezelésében.

Képezd önmagad!

Talán a legfontosabb, hogy ismerkedjünk a témával, keressünk könyveket, írásokat a témában. Thomas Gordon amerikai pszichológus például sokat foglalkozott a konfliktusok megoldásával, így kidolgozta a konfliktusmegoldás vereségmentes módszerét, melyet érdemes megismerni, különösen, ha egy csapat vezetésével bíznak meg minket.

Képezd a csapatodat!

Tudatosítsd a csapatban, hogy a konfliktus kialakulása teljesen természetes jelenség. Bruce Tuckman 1965-ben megalkotott csapatfejlődési modellje ma is érvényes, és segít megérteni, hogyan alakul a csoportdinamika az egyes szakaszokban, hogyan hat a változás a működésünkre, és mit tehetünk vezetőként, hogy jól kezeljük vagy felgyorsítsuk a fejlődést. Tuckman modellje öt fázist különböztet meg: Formálódás – Viharok – Norma alakítás – Teljesítés – Megújulás/elválás. Érdemes megismerkedni azonban Drexler-Sibbet hétfázisos csapatfejlődési modelljével is, mert ez is érdekes megvilágításba helyezi a csapatok együttműködésének dinamikáját.

A csapatfejlődési modell mellett érdemes megismertetni a csapatot a projektmenedzsment életciklusaival is, hiszen ez az ismeret is sokat segíthet egy-egy konfliktus kezelésében (Elindítás – Tervezés – Végrehajtás – Figyelem és ellenőrzés – Lezárás). Ez az ún. PMI életciklus, és jó tudni, hogy az egyes ciklusok közül  a Végrehajtási ciklus során keletkezhet a legtöbb konfliktus.

Egy elrontott projekt kijavítása vagy új megoldások kialakítása konfliktusokat és stresszes helyzeteket generálhat, hiszen az addig jól működő megoldások most nem használhatóak, vagy egy teljesen új típusú feladatot kell megoldani. Ezt a szempontot is érdemes szem előtt tartani, amikor a konfliktusok eredetét vizsgáljuk.

Tervezz!

Értékeld az aktuális helyzetet: Hol tartunk most, melyik csapatformálódási fázisban vagyunk, a projekt melyik szakaszához értünk? Mi az, ami itt és most történik? Mi az, ami a természetes alakulás, formálódás része, és mi az, ami ezekre még külső nehezítő tényezőként rárakódik?

Fogalmazd meg, hogy mi az irány: a konfliktus megszüntetése vagy a konfliktus kibontakoztatása.

Tartsd ellenőrzés alatt a folyamatot, bármelyik irányt is választod.

Ismertesd a csapattal, hogy mire jutottál, merre haladtok tovább, hiszen csak így biztosíthatod, hogy a csapat közreműködően részt vegyen az előttetek álló lépések megtételében.

Ha tudatosítod magadban, hogy te és a csapatod milyen célok mentén haladtok, és azt is látod, hogy a problémamegoldás mely szintjén vagytok, vagy hol van az elakadás, ezzel máris egy nagy lépést tettél a konfliktusok megoldása és ezáltal a céljaitok megvalósítása felé.

Könyvajánló:
Ha olvasni szeretnél a témában, nézd meg ezeket az írásokat is:
Thomas Gordon: V.E.T. Vezetők könyve
Tuckman csapatfejlődési modellje
Drexler-Sibbet modell
Projektmenedzsment útmutató – PMBOK Guide

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük