Munkahelyi motiváció, avagy Te miért dolgozol?

Amióta szervezet- és vezetőfejlesztőként dolgozom, egyre jobban érdekel a munkahelyi motiváció. Mi motivál minket arra, hogy napról-napra felvegyük a vértet és harcba induljunk a munka világában? Mi a motivációnk, amikor munkahelyet akarunk váltani? Philip Zimbardo amerikai pszichológus szerint a motiváció olyan belső késztetés, ami bizonyos cselekvésre ösztönöz. De a motivációt számos külső és belső tényező is befolyásolja. Lássuk csak, mire jutottam.

Van tehát az a fajta munkavégzés, ahol a belső cél, a belső motiváció nagyon erős: van értelme a munkámnak, van benne játék, tanulhatok és tapasztalatot szerezhetek általa. Ezek az úgynevezett önjutalmazó, belső motivátorai a munkavégzésünknek.

A hasznosság érzete

Ilyen munkára sokan vágynak, hogy végre olyasmit csináljanak, aminek értelme van, ami hasznos és értéket teremt. Ezért vágynak az emberek olyan szervezeteknél dolgozni, ahol megvan ez a fajta küldetéstudat, a hasznosság érzete. Itt a bérkérdés is más hangsúlyt kap. Nézzük csak meg a szociális szférát, az egészségügyet, az oktatást vagy a start-upokat. Nagyon vágyunk az ilyen munka után (főleg, ha van egy kis megtakarításunk, új életet akarunk kezdeni stb.), mert végső soron mindenki szeretne értéket teremteni, adni valamit a világnak.

A játék öröme

Máris idekívánkozik Csíkszentmihályi professzor kutatásának eredménye, aki jó régen megmutatta nekünk, hogy még a szalagmunka is tud „flow-élményt” adni. Arról meg már nem is beszélve, hogy milyen motivációs ereje van annak, ha a munkánk során tanulhatunk, kísérletezhetünk, vagy újabbnál-újabb kihívásokkal teli feladatokat oldhatunk meg. Na jó, azért tegyünk különbséget az eleve agyonstresszelt munkatársra tolt kihívás és a potenciálisan sikerrel kecsegtető kihívás között. Szerintem mindenki átélte azt a helyzetet, hogy elkezd valamit csinálni és nem érzi az idő múlását, annyira magával ragadja a folyamat, amiben benne van. Óh, ez a legjobb! A FLOW!

A tapasztalatszerzés

Főleg a pályakezdőkre és a pálya újrakezdőkre jellemző, hogy a tapasztalatszerzés miatt dolgoznak, és kevésbé jól fizető munkát is elvállalnak. Ilyenkor az a cél lebeg előttünk, hogy fejlődhetünk, tanulhatunk, karriert építhetünk.

Ha vannak belső motivátorok, akkor kell legyenek külső motivátorok is, nem igaz? És vannak! Ilyenkor a külső tényezők döntenek arról, hogy milyen munkát végezzünk, milyen munkahelyet válasszunk.

Csak a pénz ne kellene!

Ha a munkavégzésünket csak a pénz hiánya vagy a magas kereseti lehetőség motiválja, akkor nagyon gyorsan eljutunk oda, hogy nincs az a pénz, ami elég lenne. Innen pedig egyenes út vezet a kiégéshez. Rövidebb időszakokon keresztül képesek vagyunk így munkát végezni. Előbb-utóbb mégis kiüresedést érzünk majd, és robotüzemmódba kapcsolunk. Na, erre én sem vágyom már, bár csináltam ilyet is egy rövid ideig.

A tehetetlenség érzete

Ilyen munkavégzéssel is találkoztam már a munkám során. Ez az a munkatárs, aki maga sem tudja, miért nem mondott még fel, vagy miért nem csinál valami mást. Ő az, akin látod, hogy mennyire nem érdekli a munkája, morog, boldogtalan, ideges és figyelmen kívül hagyja a főnöke utasításait, kéréseit. „Legfeljebb kirúgnak”- mondja.

Az érzelmi nyomás

Előfordul olyan eset is sajnos, hogy a munkánkat bűntudatból, félelemből, csoportnyomás hatására végezzük, vagy nem szeretnénk csalódást okozni. Ebben a munkában sincs köszönet, és jellemzően alul teljesítés az eredménye.

Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy minket mi tart mozgásban. Miért dolgozunk most, és miért szeretnénk dolgozni a jövőben? Persze az élethelyzetünk is nagyban befolyásolja a lehetőségeinket. Érdekes lehet megfigyelni, hogy a munkahely, ahol dolgozunk, mire helyezi a hangsúlyt, mivel járul hozzá a belső motivációnk fenntartásához. Láttuk ugyanis, hogy a külső tényezők ideig-óráig tartják fenn a lelkesedésünket. 

Tény, hogy azok a vállalatok, amelyek a munkahelyi motivációt az értékteremtés érzetére, a játékosságra és a tanulásra helyezik, magasabb teljesítményre képesek. Azok a szervezetek viszont, amelyek kizárólag a külső motivációs elemekre helyezik a hangsúlyt hamarabb szembesülnek a fluktuáció és kiégés problémájával.

Philip Zimbardo, Robert Johnson, Vivian McCann – Pszichológia mindenkinek https://bookline.hu/product/home.action?_v=Philip_Zimbardo_Vivian_McCann_Robert_J&type=250&id=45237

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük