Csapatépítés mesterfokon

7 ok, amiért még mindig fontos a csapatépítés

Nyár van, nyár. 
Röpke lepke száll virágra, 
zümmög száz bogár.

A nyárral és a járványhoz kapcsolódó enyhítésekkel együtt megérkeztek a csapatépítők is. Egyre több közösségi képmegosztás tanúskodik erről. A csapatépítés sokaknak még azt az átbulizott hétvégét jelenti, amikor a munkatársakkal és a vezetőkkel közösen lazulhatott, mondjuk a Balaton partján vagy valahol a Mátrában. Mások a csapatépítésről azt tartják, hogy csak pénzkidobás, és nem teremt hozzáadott értéket. Valóban tudunk ilyen csapatépítésről is. De, ha átgondoltan és a célt szem előtt tartva szervezzük meg a csapatépítést, akkor az ilyen eseményből sokat profitálhatunk szervezeti szinten.

Nézzük meg, hogy egy jól megszervezett és levezényelt csapatépítő hétvége, milyen értéket tud teremteni a cégeknek.

1. Elősegíti a bizalom kialakulását vagy megerősödését

A hatékonyan működő csapatok egyik alapértéke a bizalom. A bizalom biztonságot ad, megnyitja a teret és lehetővé teszi, hogy a gyengeségeinkről is beszéljünk. Ha bizalom van egy csapatban, akkor a csapattagok bátrabban és proaktívabban osztják meg az ötleteiket, könnyebben meghallgatják egymást és gyorsabban jutnak konszenzusra. Ennek eredményeként jobb lesz a kommunikáció és az együttműködési készség.

2. Növeli a hatékonyságot

A csapatépítés hozzájárul a hatékonyság növeléséhez. Hogyan? Egy valódi csapaton belül a tagok megosztják egymással a terheket. Ez azt jelenti, ha valakinek kevesebb feladata van, segíthet egy másik csapattagnak. Így a feladatokat hamarabb el lehet végezni, növekszik a hatékonyság és a gyorsaság.

3. Beindítja és/vagy magasabb szintre emeli a kommunikációt

A kommunikáció fontosságáról már sokan és sokat értekeztek előttem. Amit kihangsúlyoznék, hogy a jó kommunikáció lehetővé teszi a csapattagok számára, hogy jobban megértsék a saját illetve társaik feladatait és szerepköreit. Ha a munkatársak tudnak egymás munkájáról, ismerik egymás feladatait, akkor szükség esetén könnyebben tudnak egymásnak segíteni, hatékonyabban tudják egymást támogatni.

4. Közösségi érzést teremt

A csapatépítés hatalmas értéke, hogy elősegíti a résztvevők közötti személyes kapcsolatok kialakulását, illetve elmélyülését. A közös programok során a csapattagok személyes megosztásokkal mélyíthetik kapcsolataikat, a közös játékok során pedig együtt nyernek és veszítenek, anélkül, hogy tartaniuk kellene a következményektől. Az ilyesfajta közös megtapasztalások közelebb hozzák a csapattagokat egymáshoz.

5. Tanulásra sarkall

A sikeres csapatfejlesztők arra sarkallják a csapattagokat, hogy tanuljanak egymástól, egymásról és bízzanak egymás készségeiben. A megoldandó feladatok során a közös tudás felülírja az egyénit, és a közös cél (például egy feladat gyors vagy hibátlan megoldása) elérése felülírja az egyéni célt.

6. Egészséges versengést idéz elő

Közismert tény, hogy ha egy feladat megvalósítását verseny tárgyává tesszük, az emberek észrevétlenül is többet teljesítenek, azért, hogy a versenyt megnyerjék. A csapatok közötti versengés végső soron növeli a csapatkohéziót, és arra bátorítja a csapattagokat, hogy okosabban, gyorsabban dolgozzanak.

7. Fejleszti a szervezeti kultúrát

A jól felépített csapatépítésnek köszönhetően a munkatársak jobban tudnak kommunikálni egymással, és hatékonyabban tudnak együttműködni. Ez javítja a teljesítményüket, elősegíti a konfliktusok megoldását, és elfogadóbbá teszi a csapattagokat egymással szemben. Mindez hozzájárul a pozitív és motiváló vállalati kultúra meghonosodásához, elmélyüléséhez.

A program egyébként szinte bármi lehet, a lényeg a kötetlen légkör. Ha nincs anyagi keret többnapos kirándulásra, akkor egy délutáni társasozás is megteszi. A lényeg, hogy időben kezdjük el a szervezést, tervezést, és lehetőleg olyan időpontot válasszunk, ami (szinte) mindenkinek jó. Egyébként mielőtt belevetnénk magunkat egy jó kis csapatépítő szervezésébe, legyen az ejtőernyőzés vagy tiszai evezés, kérdezzük meg a munkatársainkat, hogy ők mit szeretnének, hiszen a csapatépítőnek akkor van értelme, ha lehetőleg mindenki jól érzi magát. Szép nyarat és kellemes csapatépítést mindenkinek! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük