LEGO® SERIOUS PLAY® – Komoly problémák játékos megoldása (1. rész)

Játszani mindenki szeret, azt hiszem, ezt bátran kijelenthetjük. Játszva tanulni is szuper dolog. De hogyan lehet LEGO® figurákkal komoly szervezeti és üzleti problémákat kezelni vagy megoldani? Na, ez már egy érdekes kérdés. Nemrégiben részt vettem egy LEGO® SERIOUS PLAY® facilitátor képzésen, de mielőtt élménybeszámolót tartanék róla, összeállítottam egy rövid ismertetőt a módszerről a Tanuljunk! szekciónk számára.

A LEGO® 1932-ben indult világhódító útjára, és az elmúlt majd egy évszázad alatt családi vállalkozásból globális piaci szereplővé nőtte ki magát. A 90-es évek elején a versenytársak számának drasztikus emelkedése, a vásárlói igények változása és a játékgyártás intenzív fejlődése következtében a LEGO® bevételei olyannyira megcsappantak, hogy 1995-ben csőd fenyegette őket. De példaértékű, hogy nem adták fel a harcot, saját kutatói csapatot bíztak meg azzal, hogy támogassák a vállalatot abban, hogy újra megtalálja önmagát. A LEGO® és kutatócsapata azonban magasabbra emelte a mércét. Saját felemelkedésük mellett arra a kérdésre keresték a választ, hogy hogyan lehetne a vállalatot felkészíteni az állandó változásra anélkül, hogy radikális módosításokat kellene végrehajtani a vállalaton belül. A kérdésre három válasz született: gyors és rugalmas döntéshozatal, bevonás és a háromdimenziós alkotás. De hogyan lehet ezeket az elemeket összevonni és a LEGO® termékeit erre felhasználni? Majd 20 éves kutatást és tervezést követően megszületett a LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP®) módszer.

Egyéni és közös LEGO®-modelleken dolgozunk.

Mire jó az LSP® módszer? Nem, nem mindenre, de nagyon sok mindenre. Elsődleges célja, hogy vállalati és üzleti környezetben játékos eszközökkel és metaforákkal beindítsa a közös gondolkodást, a kreativitást és gyors megoldás felé terelje a résztvevőket.

A LEGO® SERIOUS PLAY® legfontosabb alapelve: „Előbb építs, aztán beszélj!” Ez annyit jelent, hogy a problémákról nem elég csak beszélni. Az LSP® hisz abban, hogy a játékos megoldáskeresés egyrészt motiváltabb, másrészt hatékonyabb együttműködést is eredményez. A 80/20-as vagy Pareto-elv alapján az üzleti, stratégiai és egyéb vállalati megbeszéléseinken a résztvevők 20%-a elhasználja a résztvevők energiájának 80%-át. Vagyis pár ember a maga „lenyűgöző” módján ledominálja a megbeszéléseket, és a résztvevők többsége meg sem szólal egy-egy sorsdöntő megbeszélésen. A LEGO® SERIOUS PLAY® alkotói épp ennek a jelenségnek a kiküszöbölésére törekedtek, illetve arra, hogy a résztvevők 100%-a bevonódjon a megbeszélésekbe és lehetőséget kapjon arra, hogy megszólaljon, ötleteljen és véleményt nyilvánítson a céget érintő kérdésekben.

A LEGO® SERIOUS PLAY® workshopok alkalmain célzott kérdésekkel segítjük a csoportokat és csapatokat abban, hogy a közös építés és gondolkodás segítségével egyre mélyebb rétegeket feltárva oldják meg saját problémáikat. A feltett kérdésekre a résztvevők LEGO®-modellek megépítésével válaszolnak. Ezek a modellek pedig alapot szolgáltatnak a közös gondolkodásra, problémamegoldásra vagy döntéshozatalra. Mindez olyan oldott, kreativitásra ösztönző és játékos közegben történik, ahol mindenki bátran megszólalhat, és részesévé válhat a közös döntéseknek és eredményeknek. A workshopok facilitátorainak az az elsődleges feladata, hogy biztonságos, oldott környezetet teremtsenek, ahol mindenki elmondhatja a véleményét, konstruktívan hozzájárulhat az adott problémakör megoldásához vagy egyszerűen jobban megismerheti csapattársai véleményét, elképzelését, gondolkodásmódját.

Kapcsolódások, összefüggések, egymást befolyásoló tényezők LEGO®-elemekkel ábrázolva

Az LSP® az alkotó képzeletre alapoz, elősegíti az „out of the box” gondolkodást, lehetőséget teremt arra, hogy ugyanazt a problémát sokféle szemszögből megvizsgáljuk, a vezetőknek megoldási repertoárt nyújt, és innovációra ösztönöz.

Csíkszentmihályi Mihály* szavaival zárom ezt a kis ismertetőt: „Életünk legszebb élményei nem passzív, befogadó, ellazult állapotban érnek bennünket – noha az ilyenek is lehetnek élvezetesek, ha keményen megdolgoztunk értük. A legszebb pillanatok általában akkor következnek be, amikor valaki testi vagy szellemi teljesítményét megfeszített akarattal a végletekig fokozza, hogy véghezvigyen valamilyen nehéz, de fontos feladatot. A tökéletes élmény tehát olyasvalami, ami nem csak úgy megtörténik velünk, hanem inkább mi hozzuk szándékosan létre.”

Az LSP® workshopok garantáltan flow-élményben részesítenek mindenkit, de erről és a saját élményeimről jövő héten mesélek nektek bővebben, amikor a LEGO® SERIOUS PLAY® facilitátor képzésén szerzett tapasztalataimat fogom megosztani veletek. Addig is flow-élményekkel teli napokat kívánok mindenkinek.

* Magyar-amerikai pszichológus, a „flow-élmény” koncepciójának megalkotója. Szerinte az ember akkor nyújtja a legjobb teljesítményt, ha a feladatai olyannyira lekötik a figyelmét, hogy megszűnik számára a külvilág. A flow-élmény azonban nem csak a teljesítményt javítja, de ebben az állapotban vagyunk a legboldogabbak is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük