Rólunk

Ismeretségünk onnan ered, hogy 2015-től egy belvárosi fordítóirodában dolgoztunk együtt. Az emberekhez és a munkához való viszonyunk, a megannyi ponton közös értékrendünk miatt csapatvezetői szerepeinkben könnyen és hatékonyan támogattuk egymást. Bár szakmai életutunk néhány évvel később más irányokba vitt minket, az évek alatt kialakult szakmai kapcsolatot és barátságot fenntartottuk.

Mindketten fontosnak tartottuk, hogy folyamatosan fejlődjünk emberileg és szakmailag is. Coach szemléletű vezetőként szerzett tapasztalatainkat, az abból fakadó, nehézségeket és tanulságokat rendszeresen megvitattuk, egymást támogattuk.

2020 nyarán, a pandémia kellős közepén született meg a gondolat és az elhatározás, hogy szakértelmünket és tapasztalatunkat egyesítve, a hazai KKV-szektor szervezeti és technológiai fejlődését támogassuk ebben a kihívásokkal teli időszakban.

Ismerjen meg minket!

Debreczeni Nagy Éva

Szervezetfejlesztő tanácsadó, coach,
Certified LEGO® Serious Play® facilitator
eva@whitefox.hu

Akik régóta ismernek, tudják rólam, hogy állandó keresésben vagyok, hogy mindig újabb és újabb dolgok felé fordulok. Szeretek tanulni, és ezt a tudást megosztani. Sokféle munkában, több kultúrában kipróbáltam magam, mert mindig a legjobbat kerestem: a legjobb vezetőt, akit tisztelni lehet, a legjobb szakértő kollégákat, akiktől tanulni lehet, a legjobb munkahelyet, ahol a munkatársak igazi társak lehetnek, a kimagaslóan teljesítő szervezeteket, ahol ezek mind egyszerre vannak jelen. 

Ezt az állandó keresést, ami remélem, életem végéig elkísér, sokan nyughatatlanságnak könyvelték el, de a célom a tanulás, a tapasztalat gyűjtése és megosztása. Megtanultam mindkét felét látni az érmének, meghallani a csendet, meglátni a napsütést, örülni az esőnek, hónak, megérteni a betegséget, elfogadni a megpróbáltatást. Az életem egy kalandos utazás: hol mellém ülnek az utastársak, hol én ülök melléjük, de végső soron utazunk, tapasztalunk, örömet és bánatot élünk át közösen, néha pedig egészen egyedül.

A nyelvek iránti vonzalom juttatott el a fordítási iparághoz, amelynek sokszínűségét, sokrétűségét az elmúlt húsz évben alkalmam volt alaposan megismerni: dolgoztam szabadúszó fordítóként, hosszú éveken át projektmenedzserként, majd sok éven át közép- és felsővezetőként belföldi és külföldi közép- és nagyvállalatoknál. 

Két dolog érdekel nagyon: az emberek és a szervezetek, ezért lettem coach és szervezetfejlesztő tanácsadó. Sokéves vezetői munkám során mindig azt kerestem, hogy hogyan lehet harmóniát teremteni e kettő között. Hogyan lehet úgy üzleti sikereket elérni, hogy közben az egyéni érdekek ne sérüljenek. Hogyan lehet úgy boldog életet élni, hogy közben egy munkahelyen teljesíteni kell. Milyen az ideális munkahely? Milyen az ideális főnök? Milyen a jó csapat?

A szervezetfejlesztésben azt szeretem, hogy pont ezt a harmóniát keressük, hogy elismerjük, egyik sem lenne meg a másik nélkül. Elkötelezett munkatársak nélkül a vállalatok nem tudnak működni, fizetőképes, célokért dolgozó cégek nélkül pedig sok embernek nem lenne megélhetése. A szervezetekkel és az egyénekkel folytatott munkámban azt keresem, hogy a tapasztalataim és a tanulásaim által hogyan tudok másokat segíteni abban, hogy ezt a harmóniát megtalálják. 

Milyen értékek mentén dolgozom? Számomra fontos az őszinteség, a megbízhatóság, a szakmaiság és a transzparens kommunikáció. 

Kitől tanultam a legtöbbet? A gyerekeimtől, akikkel újra átélhettem a gyermeki létből oly természetesen fakadó őszinteséget, örömet és a világ újrafelfedezése iránti izgalmat. Hálás vagyok ezekért a tanulásokért.


Kovács Róbert

IT- és adatbiztonsági szakértő, tanuló coach
robert@whitefox.hu

A vezetői és támogatói vonal

Az első vezetéssel kapcsolatos élményem még az oviból származik, amikor a délutáni játékidőben Ferikével és Viktorral együtt azon tanakodtunk, mit is játsszunk az udvaron, és valahogy magától értetődő volt, hogy ma is én fogom eldönteni. (Persze lehet, hogy csak túl akaratos voltam. 🙂 )

Tanulmányi éveim alatt mindig aktívan részt vettem a közösségi életben, és bármely csoportba kerültem, idővel újra és újra hozzám kerültek a döntési jogkörök és a velük járó felelősségek is, melyek soha sem jelentettek különösebb terhet. Valahogy természetes, magától értetődő volt az egész folyamat és helyzet. 

Már az egyetemi pályafutásom idején – ahol kari lap főszerkesztő és sajtóklub elnöki szerepekben teljesedtem ki – éreztem, hogy bár nagyon élvezem ezeket a pozíciókat, de a zsigeri “tudás” nem elég, képezni, trenírozni kezdtem magam. Faltam a vezetéssel és szociálpszichológiával kapcsolatos könyveket, gyakoroltam a technikákat, tematikus előadásokra és önismereti csoportokba jártam, újra és újra átértékeltem azokat a vezetői mintákat, amelyekkel találkoztam utam során – csoportvezetők, tanárok, igazgatók és más vezetők eszköztárát. Mindezekkel felvértezve váltam öntevékeny kör, szakmai, csapat- és végül operatív vezetővé az idők során és a különböző közegekben.

Bár rendkívül élvezetesek voltak számomra minden közösségben a vezetői tisztségek, rá kellett döbbennem, hogy még nagyobb örömet okoz, ha az évek alatt szerzett tudást és tapasztalatot arra tudom fordítani, hogy más (leendő) vezetőket támogassak vele. Az egyetem alatt öntevékeny körök irányítóit, később csoport-, részleg-, közép- és cégvezetőket segítettem, hogy kiteljesedhessenek szerepükben. Ezen az izgalmas-rögös úton kívánom továbbra is támogatni a tanulni, fejlődni vágyó vezetőket. Ebben pedig a Budapesti Metropolitan Egyetemen szerzett Business és team coach diplomám megszerzése közben felszedett ismereteim és tapasztalatom lesz segítségemre.

A műszaki vonal

A műszaki (távközlési) szakközépiskola után magától értetődő választásként a villamosmérnöki pályát választottam. Az egyetemi éveim alatt – mint sokan másoknak – nekem is munkát kellett vállalnom, mely egy véletlen folytán és az egyetemi lapnál szerzett tapasztalatom révén egy fordítóirodába vezetett. Itt junior DTP-sként a szakma nagyöregjeitől ellestem minden fortélyt – köszönöm, Balázs, Zsóka és Brumi bácsi! -, de idővel nem tartogatott számomra elég kihívást a pálya, így az akkor teret hódító, már a modernnek nevezett fordítástámogató eszközök felé fordultam. Házon belül is sokan ódzkodtak ezektől az eszközöktől, így a kíváncsiságomtól vezérelve kiteljesedhettem ezen a területen, hamarosan munkafolyamatokat alkottam, tréningeket tartottam a kollégáknak és más iparági szereplőknek is.

Elindultam a lokalizációs szakemberek ranglétráján, és mellette megszereztem kiváló minősítésű villamosmérnöki oklevelemet IT üzemeltetés és biztonság témakörben. E két területet munkámban is sikeresen ötvöztem, és váltam IT és lokalizációs vezetővé – egyszerre képeztem és irányítottam lokalizációs szakembereket, írtam import filtereket regex-szel, terveztem újra IT infrastruktúrákat és vezettem rendszergazdákból álló csapatot éveken át. Szinte magától értetődő, kiegészítő tevékenységként váltam okleveles adatvédelmi szakértővé is a GDPR-pánik időszakát megelőzően.

Az így megszerzett sokrétű tudásommal és tapasztalatommal szeretném támogatni a KKV-szektor és a fordítási ipar szereplőit tanácsaimmal, tréningjeinkkel, szűnni nem akaró kíváncsisággal és őszinte odaadással.